Facebook geeft gebruiker meer inzicht in bewaarde gegevens

Facebook. Foto ANP ANP

In een poging tegemoet te komen aan de bezwaren van privacywaakhonden en regelgevers in Europa gaat het sociale netwerk Facebook zijn gebruikers de mogelijkheid bieden meer van hun eigen gegevens te downloaden.

Daarover schrijft The New York Times.

Facebook bood een dergelijke dienst al sinds 2010. Daarmee konden gebruikers een kopie van hun foto’s, statusupdates, privéberichten en vriendenlijsten krijgen. Te weinig, volgens Europese privacyrichtlijnen. Die voorzien er namelijk in dat iedere Europeaan het recht heeft om álle informatie op te vragen die een bedrijf of dienst over hem bewaart.

Met de nieuwe service kunnen gebruikers nu ook oude gebruikersnamen, verzoeken van vrienden en ip-adressen van computers waarmee is ingelogd opvragen, schrijft Facebook op zijn privacyblog. De downloadmogelijkheid wordt gefaseerd uitgerold en is te vinden onder de accountinstellingen in het persoonlijk profiel.

Het van origine Amerikaanse Facebook probeert zo tegemoet te komen aan de strengere Europese regels. In december maakte de populaire dienst hierover al afspraken met de Ierse Data Protection Commission. Facebook bedient de Europese markt vanuit de Ierse hoofdstad Dublin.

Privacyactivisten, verenigt in het platform Europe versus Facebook, zijn niet tevreden met de nieuwe downloadmogelijkheid. Facebook houdt zijn gebruikers voor de gek, schrijven ze op hun website. „Gebruikers krijgen via deze downloadmogelijkheid slechts een fractie van hun informatie te zien. Facebook geeft nog altijd géén kopie van alle 84 gegevenscategorieën die de dienst voor elke gebruiker bewaart.”

Europe versus Facebook eist dat het sociale netwerk zich aan de wet houdt en gebruikers volledig inzicht geeft in de persoonlijke gegevens die de dienst opslaat.