Evan Bogerd wint concours jonge organisten Enschede

Juryvoorzitter Gijs van Schoonhoven, wethouder van Cultuur Marijke van Hees en eersteprijswinnaar Evan Bogerd. Foto concours Enschede concours Enschede
2

ENSCHEDE – Evan Bogerd uit Kootwijk heeft zaterdagmiddag tijdens het concours voor jonge organisten in de Grote Kerk te Enschede de eerste prijs behaald.

Dat deed hij met zijn vertolking van deel 3 van het Symphonischer Choral ”Jesu meine Freude” van Sigfrid Karg-Elert op

het Van Damorgel uit 1892. Evan Bogerd (1993) kreeg orgelles van Wim Doolaard aan de muziekschool te Leerdam en van Jos Moeke. Momenteel is hij leerling van Herman van Vliet. Dit jaar was hij winnaar van het Feike Asma Concours in de leeftijdscategorie 16-19 jaar.

Mariss Engelen uit Elewijt (België) werd in Enschede tweede, Erik Bakker uit Rijssen behaalde de derde prijs. Aan het concours deden elf deelnemers mee. Elke kandidaat had acht minuten de tijd om muziek naar eigen keuze ten gehore te brengen.

De jury werd gevormd door Gijs van Schoonhoven (voorzitter), Aarnoud de Groen, Rienk Bakker en Arie Heijnen. Marijke van Hees, wethouder van Cultuur, reikte de prijzen uit aan de winnaars. Voor de winnaars waren een oorkonde en geldbedragen voor verder muziekstudie beschikbaar.

Het concours was een particulier initiatief van Rindert Wijma. Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag wilde hij juist jonge organisten een gelegenheid bieden om zich te presenteren voor een breed publiek en hun muzikale ontwikkeling te stimuleren. Het concours was onderdeel van een breder orgelfestival. Tijdens het middagprogramma werden concertante bijdragen geleverd door diverse solisten, onder wie sopraan Marjan Vleeming, tenor Jacob Schenk en mondharmonicaspeler Gerben Schenk. Het festival werd afgesloten met een vesper.