„Emigratie orthodoxe joden onaanvaardbaar”

Foto Sjaak Verboom

BRUSSEL (ANP) – „Onaanvaardbaar”, noemt rabbijn Raphael Evers de „emotionele” oproep van Frits Bolkestein dat orthodoxe joden beter naar Amerika of Israël kunnen emigreren vanwege het toenemend antisemitisme.

Voor „bewuste” joden is er geen toekomst in Nederland, zei VVD-prominent Bolkestein maandag, „vanwege het antisemitisme onder vooral Marokkaanse Nederlanders, die in aantal blijven toenemen”.

Rabbijn Evers, verbonden aan het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, vindt dat de overheid antisemitisme beter moet aanpakken. „Er moet vanuit de regering een zeer duidelijk signaal zijn dat antisemitisme niet mag, niet kan. Bijvoorbeeld door het verbieden van haatpreken van imams via de televisieschotel. Het Midden-Oostenconflict moet niet overwaaien.”

Hij zegt de opmerking van Bolkestein wel te begrijpen. „Er is een stijgende lijn in het aantal gevallen van antisemitisme. Dat is zorgelijk. Maar dat betekent niet dat we dan maar direct moeten emigreren. Dat is geen oplossing en getuigt niet van daadkracht.”

Evers is momenteel in Brussel, waar hij samen met andere rabbijnen uit heel Europa spreekt met imams uit verschillende Europese landen. Maandagmiddag zullen de imams en rabbijnen EU-president Herman van Rompuy spreken. „Deze problemen spelen ook in andere Europese landen”, aldus Evers.

Het NIK noemt de opmerking van Bolkestein „in het licht van de stijgende aantallen incidenten en doorgaande anti-Joodse uitingen, niet minder dan zeer terecht.”

Het kerkgenootschap zegt dat emigratie de weg van de minste weerstand is. „Het NIK roept de regering op ervoor te zorgen dat Joden de bescherming krijgen die het mogelijk maakt dat als zodanig herkenbare Joden wel in Nederland hun toekomst kunnen hebben.”

Verder zegt het NIK dat de overheid „daadwerkelijk werk dient te maken van de aanpak van antisemitisme, zowel preventief als repressief, wil het de woorden van de voormalige minister en eurocommissaris geen waarheid laten worden.”