„Elfstedentocht op zondag bijzonder te betreuren”

Strenge vorst
Foto ANP

RHENEN – Als de Elfstedentocht op zondag wordt gereden, is dat „bijzonder te betreuren.” Dat stelt D. van der Sluis, voorzitter van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging, dinsdag desgevraagd. De vereniging stuurt dinsdag nog een protestbrief aan de Vereniging De Friesche Elf Steden.

Voorzitter Wiebe Wieling zei maandag in tv-programma Nieuwsuur dat de Elfstedentocht mogelijk ook op een zondag wordt verreden. „Als het niet anders kan, rijden we ook op een zondag.” De tocht is in het verleden nog nooit op zondag verreden.

Van der Sluis zegt zich „grote zorgen” te maken over een eventuele Elfstedentocht op zondag. „Wij zijn daar helemaal tegen en betreuren dat bijzonder. Het is volledig in strijd met de Bijbel. Er vindt hoe langer hoe meer een aanslag op de zondagsrust plaats. Die dag wordt steeds meer ontheiligd.”

Van der Sluis wijst erop dat er niet eerder op zondag een Elfstedentocht is verreden.

Hij betreurt dat de rayonhoofden afgelopen zondag bijeenkwamen om de toestand van het ijs in Friesland te bespreken. „Het was volstrekt onnodig en ontheiliging van de zondag.”

Een delegatie van de Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Zondagsrust en Zondagsheiliging was enkele maanden geleden nog in Friesland in gesprek met Statenleden van de ChristenUnie en PVV over de zondagsheiliging. Toen kwamen onder meer activiteiten op zondag in het Thialf-stadion in Heerenveen aan de orde.

Intussen blijft het onzeker of de Elfstedentocht doorgaat. Meteoroloog Johnny Willemsen van weeronline.nl zei dinsdagmorgen dat de Elfstedentocht op zijn laatst zondag kan worden gehouden. Daarna dooit het. Zondag in de loop van de dag komt de temperatuur waarschijnlijk al boven nul. Twee grote weermodellen zijn het met elkaar eens over de dooi. Omdat de dooi dit keer uit het noordwesten zal komen, is Friesland als eerste aan de beurt als het gaat om hogere temperaturen.

De Tweede Kamer vindt dat het aan scholen zelf moet worden overgelaten of ze leerlingen vrij geven bij een eventuele Elfstedentocht, meldde de NOS. Het voorstel van de PVV om van de tocht een nationale feestdag te maken, krijgt geen bijval.

Lees ook: Elfstedentocht kan ook op zondag.