Eerlijke Bankwijzer ook naar het buitenland

beeld ANP ANP

DEN HAAG. De Eerlijke Bankwijzer, een Nederlands initiatief om banken op duurzaamheid te beoordelen, gaat internationaal. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Het initiatief om banken aan te zetten tot een duurzamer investeringsbeleid werd vijf jaar geleden genomen door onder meer Oxfam Novib, FNV en Amnesty International. In Indonesië, Brazilië, Japan, Zweden, Frankrijk en België gaat de Eerlijke Bankwijzer van start onder de naam Fair Bank Guide. Behalve Oxfam Novib doen milieu-, ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties en vakbonden mee.

„We gaan Indonesische banken vragen hun investeringsbeleid openbaar te maken ten aanzien van sociale onderwerpen, milieu en politiek bestuur”, zegt Victoria Fanggidae, projectleider van de Fair Bank Guide Indonesia. Evert Peeters van de Belgische Fair Bank Guide benadrukt de rol van consumenten: „We willen klanten in staat stellen hun bank om opheldering te vragen en zo nodig makkelijker van bank te wisselen.”

„Nederlandse banken zijn gevoelig gebleken voor onze onderzoeken en de publiciteit daaromheen”, stelt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. „We zien minder investeringen in omstreden wapenfabrikanten en meer in duurzame elektriciteit. Banken spreken hun zakelijke klanten steviger aan om ontbossing, mensenrechtenschendingen en landroof tegen te gaan. Het is zaak om ook banken in andere landen mee te krijgen.”

In Nederland stelde de Eerlijke Bankwijzer naar eigen zeggen in de afgelopen vijf jaar 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid vast, op onderwerpen zoals mensenrechten, rechten van werkenden en wapenbeleid. De resultaten in Nederland zijn opgenomen in het rapport ”Vijf jaar Eerlijke Bankwijzer”, dat vandaag is overhandigd aan minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.