Duitse orgelpijpenfabriek Giesecke failliet

GÖTTINGEN – Een van de grootste orgelpijpenmakerijen ter wereld, Giesecke GmbH Zungenstimmen & Labialpfeifen in het Duitse Göttingen, is failliet.

Op 11 september 2012 wordt de hele inventaris van het bedrijf geveild: Insolvenzversteigerung. Een catalogus, waarin bijna 600 onderdelen zijn beschreven en gefotografeerd, is op www.proventura.de te vinden. Een belangrijk deel van de inventaris bestaat uit onderdelen van tongwerken en labialen.

Op internationaal niveau wedijverde het bedrijf met de orgelpijpenmakerij Franz Heissler te Bad Mergentheim-Markelsheim en Roland Killinger te Freiberg (Duitsland), Pinchi in Foligno (Italië) en Boot & Son in Leeds (Engeland). Bekende orgelpijpenmakerijen in ons land zijn Jacques Stinkes in Zeist en Stefan’s in Swalmen.

Op 15 februari1844 vestigde Carl August Giesecke (1812-1888) zich als zelfstandig orgelbouwer in Göttingen. Hij leerde het vak bij Schulze in Paulinzella. De jaren die volgden bouwde Giesecke ongeveer zestig orgels, waarvan in het bijzonder de tongwerken opvielen. Zoon Hermann Giesecke (1847-1928) vervolmaakte de tongwerken. Toen in 1909 orgelbouwer Wilhelm Furtwängler (overleden in 1945) tot het bedrijf van Giesecke toetrad, werden de bedrijfsactiviteiten uitgebreid, waarbij de bekendheid van de tongwerken een grote vlucht nam tot ver over de Duitse grens. Tot 1984 werd het bedrijf geleid door Hans Wolf Knaths (1913-1984) en orgelbouwer Alfred Ott. Het bedrijf Giesecke groeide uit tot 75 medewerkers. Van 1984 tot 2005 werd het bedrijf door Ott en Klaus-Wilhelm Furtwängler geleid.

Ook veel Nederlandse orgelmakers betrokken tongwerken van Giesecke.

Vanaf 2006 stond Angelika Hesse aan het roer. Sindsdien specialiseerde Giesecke zich in het maken en restaureren van tongwerken en labialen. Inmiddels was het aantal werknemers geslonken tot ongeveer 25.

Giesecke leverde in 2003 pijpwerk voor het 113 stemmen tellende orgel dat Dobson bouwde voor de Cathedral of Our Lady of the Angels in Los Angeles (California), in 2006 voor het Dobsonorgel (honderd registers) voor het Kimmel Center for the Performing Arts in Philadelfia (Pennsylvenia), in 2010 voor het Förster & Nicolausorgel voor de Florinskirche in Koblenz (51 stemmen). Een van de laatste leveringen was bestemd voor het in 2011 door Dobson Pipe Organ Builders gebouwde orgel voor de Syks Chapel van de Universiteit van Tampa in Florida (58 stemmen).

Liquiditeitsproblemen maakten een einde aan het ruim 165-jarig bestaan van Giesecke, een van ‘s werelds grootste orgelpijpenmakerijen, gespecialiseerd in het maken van tonwerken en labialen.

Meer informatie: www.giesecke.de