„Drinkwater in Haarlemmermeer fors duurder”

HOOFDDORP (ANP) – Drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland gaat de tarieven in Haarlemmermeer volgend jaar met 30 tot 50 procent verhogen, omdat de gemeente heeft aangekondigd precario te gaan heffen op het ondergrondse waterleidingnet. PWN vindt die verhoging onaanvaardbaar, zo heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De precarioheffing zou Haarlemmermeer in 2014 2,3 miljoen euro opleveren. PWN stelt dat geld niet te kunnen missen. „Daarom moeten we die heffing bij de klant in rekening brengen”, aldus een woordvoerster van het drinkwaterbedrijf.

PWN beroept zich op een overeenkomst uit 1992, waarin gemeenten in Noord-Holland toezeggen in de toekomst geen precario te heffen op het waterleidingnet. Haarlemmermeer heeft die overeenkomst echter vorig jaar opgezegd. Het drinkwaterbedrijf onderzoekt nog of dat juridisch wel kan.

De gemeente zegt niet te kunnen reageren op de beweringen van PWN. Volgens een woordvoerder heeft een lokale partij vragen gesteld over de kwestie aan het college van burgemeester en wethouders en moeten die eerst worden beantwoord.