CIDI teleurgesteld over gedicht dodenherdenking

Dodenherdenking. Foto ANP ANP

APELDOORN – Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is teleurgesteld in het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Dat meldt de NOS.

Het CIDI vindt het onvoorstelbaar dat een 15-jarige scholier tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op de Dam een gedicht mag voordragen over een oudoom die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aanmeldde bij de Waffen-SS.

Het CIDI vindt het niet passend om juist tijdens de dodenherdenking de gevolgen van die foute keuze gelijk te stellen aan de dood van verzetshelden, Joden en andere slachtoffers van het naziregime. Dat is „een belediging naar allen die als daadwerkelijk slachtoffer het leven lieten”, schrijft Naftaniel.

Hij spreekt van een hellend vlak waarop het ook mogelijk zal zijn „om Eichmann ooit als slachtoffer te herdenken.” Adolf Eichmann was een van de belangrijkste organisatoren van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

CIDI-directeur Ronny Naftaniel heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag in een brief opgeroepen het gedicht niet te laten voordragen op 4 mei.

Directeur Nine Nooter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei betreurt de reactie van het CIDI. Ze zegt dat het niet gaat over „daders en slachtoffers.”

Met het gedicht laat de 15-jarige Auke de Leeuw volgens het comité zien hoe de oorlog generaties lang doorwerkt en hoe er binnen één gezin ‘goede’ en ‘foute’ keuzes zijn gemaakt.