Christelijke organisaties starten noodhulp Filipijnen

Hulpverlening
Een Filipijns jongetje in de getroffen stad Tacloban. Foto EPA EPA

Naast de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) bieden ook christelijke organisaties hulp na tyfoon Haiyan in de Filipijnen.

De christelijke organisaties Woord en Daad, ZOA, Dorcas, Red een Kind en Tear werken samen in een noodhulpcluster. Woord en Daad liet dindagmorgen weten ten minste 400.000 euro beschikbaar te stellen voor de Filipijnen. De andere partners binnen het cluster hadden de hoogte van hun bijdrage dinsdagmorgen nog niet bepaald.

Het cluster inventariseert samen met zijn partners de situatie in het getroffen gebied en onderzoekt de mogelijkheden voor hulpverlening. Er zullen in ieder geval 12.000 hulppakketten worden gedistribueerd onder mensen in de getroffen gebieden. Woord en Daad probeert intussen de situatie van de sponsorkinderen te achterhalen.

Directeur Fe Foronda van de lokale Filipijnse organisatie PCMN, een partner van Tear, noemde de noden maandag „enorm.” „We bieden via lokale kerken voedsel, water, medische zorg en onderdak.”

Ook organisaties als Word Vision en Operatie Mobilisatie verlenen eerste hulp.

Het deputaatschap bijzondere noden van de Gereformeerde Gemeenten heeft eveneens besloten om een noodhulp­actie te starten.