Buitenland
Partijvoorzitter AfD: Wij bepalen de politieke agenda van Duitsland

De rechts-populistische AfD heeft zondag bij de senaatsverkiezingen in Berlijn de 14 procent uit de peilingen verzilverd. Volgens de omstreden voorzitter Beatrix von Storch draait het om het verdedigen van de Duits-christelijke waarden.

Job Janssen

22 September 2016 06:55Gewijzigd op 16 November 2020 06:45
Onder leiding van partijvoorzitter Beatrix von Storch transformeerde de AfD van een eurokritische tot anti-islampartij. beeld AFP, Steffi Loos
Onder leiding van partijvoorzitter Beatrix von Storch transformeerde de AfD van een eurokritische tot anti-islampartij. beeld AFP, Steffi Loos

Op migrantenkinderen die Duitsland binnen willen, mag worden geschoten. Beatrix von Storch (59), landelijk vicevoorzitter van de partij Alternative für Deutschland (AfD), bevestigde begin dit jaar die vraag op haar Facebookpagina met een kort ”ja”. De voorzitter van de Berlijnse afdeling en Europarlementariër, omschreven als de „christenfundamentalist” van de AfD, is tegen het homohuwelijk, abortus en de seksualisering van de samenleving.

Onder haar leiding transformeerde de AfD van een eurokritische tot een anti-islampartij. Onder andere vanwege haar ‘schietuitspraak’ werd de AfD, op aandringen van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Daalen (CU/SGP), uit de Europese ECR-fractie gezet. Op haar werkkamer in de multiculturele Berlijnse wijk Prenzlauer Berg vertelt de vrouw die geldt als partijideoloog waar ze voor staat.

U maakte kritiek op de islam tot speerpunt van de AfD. Welke Duits-christelijk waarden worden er door de islam bedreigd?

„De gelijkwaardigheid van man en vrouw. De vrijheid van religie. De islam heeft, veel meer dan het christendom, een allesomvattende opvatting over hoe de wereld eruit moet zien. Het is meer dan een religie, de islam wil de hele politiek en samenleving vormgeven. Het christendom heeft een veel vrijere benadering. Binnen de AfD hebben christelijke waarden een bijzondere betekenis. Wij willen bijvoorbeeld terug naar wat wij een ”normaal gezin” noemen.”

Daarmee staat u dicht bij de conservatieve politieke islam waartegen u zich verzet.

„Het klopt dat het gezin ook in de islam belangrijk is. Maar met het afwijzen van het homohuwelijk staan we niet dicht bij de islam. Wij vinden een homohuwelijk simpelweg geen huwelijk, voor moslims is homoseksualiteit een doodzonde. Wij krijgen steun uit homoseksuele kringen omdat zij begrijpen dat moslims een existentiële bedreiging voor hen vormen.”

Waarom is de Duits-christelijke cultuur te zwak om zich tegen de islam te weren?

„Het bewustzijn is er niet meer. In Duitsland moet je positief zijn over de multiculturele samenleving. We moeten ons vermengen, maar daarmee wordt bedoeld dat we onze identiteit los moeten laten. Ook anders- en niet-gelovigen zijn door de Europees-christelijke cultuur gevormd. In het oosten wonen weinig gelovigen en toch voelen mensen zich met de christelijke cultuur verbonden. Daarom zeggen wij: de islam hoort niet bij Duitsland.”

Wanneer realiseerde u zich dat de islam een gevaar voor onze samenleving is?

„Dat gebeurde niet op een specifiek moment. In sommige Berlijnse stadsdelen zie ik parallelle samenlevingen ontstaan langs islamitische lijnen. We hebben geen last van Koreanen, niet van Vietnamezen of andere Aziaten. De groep migranten die niet goed integreert, bestaat hoofdzakelijk uit moslims.”

De AfD wil de islam van binnenuit hervormen. Gelooft u werkelijk dat dat kan?

„Ik twijfel er sterk aan. Je vraagt moslims namelijk om afstand te nemen van de sharia, een kernbestanddeel van hun geloof. Het is niet onze centrale opdracht om de islam te hervormen. Dat moeten ze zelf doen.”

Uw partijleider Frauke Petry zei eerder tegen het Reformatorisch Dagblad dat de vluchtelingencrisis de partij tactisch goed uitkomt. Ziet u dat ook zo?

„We kunnen kiezers veel standpunten voorleggen die andere partijen niet hebben. En dat is meer dan alleen het migratiethema. Maar inderdaad is door de vluchtelingencrisis de kritiek op de regering van Merkel enorm gegroeid. Met zulke quotes wordt gesuggereerd dat wij het fijn vinden dat het slecht gaat met het land. En dat is niet zo. Als ik mocht kiezen, had ik deze vluchtelingencrisis liever niet gehad.”

Nu heeft Merkel een deal met Erdogan gesloten om vluchtelingen buiten Europa te houden. Dat moet u toch vrolijk stemmen?

„Met een regime zoals nu in Turkije kun je geen deals sluiten. We weten dat Erdogan terreurgroep IS steunt. We weten dat de Syrië­gangers ongestoord via Turkije kunnen reizen. We weten dat Erdogan olie van IS koopt. Hij dreigt telkens de vluchtelingendeal op te blazen als hem iets niet zint. Van zo’n despoot mag je nooit afhankelijk zijn.”

Welke oplossing ziet u dan voor het vluchtelingenvraagstuk? Heb je Turkije niet nodig om vluchtelingen buiten de deur te houden?

„Welnee, dat heb je niet. Je maakt je grenzen dicht en laat niemand meer door.”

En dan wordt de Duitse regering medeplichtig aan een humanitaire catastrofe?

„Nee. De fout die we maken is dat we de opvang in Turkije en Libanon niet voldoende ondersteunen. Daar moet geld in worden gestoken. Maar wel zonder afhankelijk te zijn van een despoot. Het aantal vluchtelingen loopt nu terug omdat landen op de Balkanroute hun grenzen sloten. De humanitaire catastrofe op de Middellandse Zee groeit omdat mensen wordt voorgehouden dat ze hier naartoe kunnen komen. Als vluchtelingen weten dat ze niet aan land komen, stappen ze überhaupt niet in een bootje.”

Nu loopt het aantal vluchtelingen naar Duitsland flink terug. Wat gaat uw partij nu doen?

„Er wordt telkens geprobeerd om ons tot dit thema te reduceren. Er zit geen verband tussen het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt en onze plaats in de peilingen; dat maakte onze successen bij de deelstaatverkiezingen wel duidelijk. Bovendien, al zou er vanaf morgen geen enkele vluchteling meer komen, dan zitten we nog steeds decennia opgescheept met de problemen die onze regering heeft veroorzaakt.

We hebben in Duitsland enkele aanslagen gehad. We weten dat 1 à 2 procent van de vluchtelingen terrorist is, wat neerkomt op 15.000 tot 30.000 terroristen in Duitsland. De problemen met de binnenlandse veiligheid beginnen nu pas.”

Andere partijen nemen AfD- standpunten over. CDU-ministers pleitten onlangs voor een boerkaverbod en het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Is uw partij straks overbodig?

„Wij bepalen de politieke agenda in Duitsland. We zijn uiteraard blij dat andere partijen standpunten van ons overnemen. Maar mensen zijn niet gek; zij stemmen op het origineel. De politiek verandert en wij leveren daaraan een grote bijdrage.”

Wat kunt u van PVV-leider Wilders leren?

„Nee, dat is niet de maatstaf. We oriënteren ons niet op Wilders of op andere partijen in Europa. We hebben onze eigen agenda.”

Na uw schietincidentuitspraken kwam er hevige kritiek vanuit uw fractie van Europese Conservatieven en Reformisten (ECR) in het Europees Parlement. U hield de eer aan uzelf. Hoe kijkt u terug op uw tijd in die fractie?

„Ik heb veel persoonlijke vrienden en medestrijders gevonden in de ECR-fractie. Maar politiek sluiten maken ze te veel compromissen. Bij Nigel Farage voel ik mij meer op mijn plek. Hier past de AfD goed bij.”

Partijleider Petry bezocht onlangs Geert Wilders en de Oostenrijkse FPÖ-leider Heinz-Christian Strache, leden van de EFN-fractie in Brussel. Bij wie hoort u eigenlijk in Europa?

„Wij zitten nu in twee EP-fracties en willen zo ”het Europa der vaderlanden” bewaken. Gemeenschappelijke noemer is dat we allemaal minder EU willen. En verder willen we niet te veel met die partijen te maken hebben, anders worden we in verband gebracht met hun schandalen.”

Farage is na het Britse EU-referendum zeer plotseling teruggetreden omdat hij naar eigen zeggen zijn politieke ambities had vervuld. Wanneer zijn de uwe vervuld?

„Wanneer we weer een land hebben waar we vrijheid hebben. Nu wordt er veel te veel in het leven van mensen ingegrepen. De wil van burgers moet weer worden weerspiegeld in de politiek van de Duitse regering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer