De Franse historicus Paul Veyne, die nadrukkelijk zegt ongelovig te zijn, probeert te begrijpen waarom het christendom zich in de vierde eeuw zo snel heeft kunnen verspreiden in Europa. In zijn boek pleit hij ervoor het beeld van Constantijn als machtswellusteling te herzien. Veel historici denken dat als Constantijn „God” en „kruis” zegt, hij eigenlijk „ik” en „zwaard” bedoelt. Maar dat is te simpel, stelt Veyne. Hij vindt dat historici religiositeit te snel verklaren vanuit de psychologie of herleiden tot een bepaalde maatschappelijke gebeurtenis. En daar heeft Veyne, die ervan uitgaat dat Constantijn werkelijk de God van de christenen wilde dienen, een punt.
Wie wil kennismaken met keizer Constantijn, kan het boek van Veyne beter nog even laten liggen. Hij overtuigt de ene keer meer dan de andere keer. En de vertaling uit het Frans had absoluut beter gekund.
Boekinformatie
Toen onze wereld christelijk werd, Paul Vayne; uitg. Pelckmans/Klement, Kapellen 2012; ISBN 978 90 8687 051 6; 224 blz.; € 22,95.
Dit artikel is onderdeel van een special over Constantijn. Lees alle artikelen op RD.nl/constantijn.