Kerk & religie
DC: Student stapt het betoverde Narnia binnen

UTRECHT – Geen mannenclub, geen theologenvereniging. Nee, de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi is een plaats waar studenten op de Bijbel gestoelde bagage meekrijgen om de reis door het betoverde landschap van de wetenschap te kunnen maken.

7 September 2011 08:44Gewijzigd op 14 November 2020 16:30
Pieter van Dijkhuizen. Foto RD, Anton Dommerholt
Pieter van Dijkhuizen. Foto RD, Anton Dommerholt

Veertig nieuwe studenten luisteren op deze introductiedag met aandacht naar Pieter van Dijkhuizen. Hij is preses van Depositum Custodi (DC) en betoogt gloedvol waarom de –veelal– eerstejaarsstudenten lid zouden moeten worden van DC.

Een uur geleden zijn de potentiële nieuwe leden opgevangen op station Utrecht Centraal. Vandaar zijn ze door andere DC-leden naar de zaal van de christelijke gereformeerde kerk aan de Wittevrouwensingel gebracht. De moeilijk te vinden kerk is de vaste vergaderplaats van DC.

Na koffie en koek heet Erik Floor, econoom in wording, iedereen welkom. Floor is een van de studenten die het programma voor deze introductiedag in elkaar hebben gezet. Het is een mix van bezinning en ontspanning geworden: ’s morgens een kennismaking met DC, ’s middags roeien op de Kromme Rijn en vanavond houdt prof. dr. J. J. Polder (Tilburg) een lezing voor de DC’ers (in spe).

Polder zal spreken over ”Verkrijg dan wijsheid”. Om die reden begint Floor 
–gestoken in een wit DC-shirt– de dag met het lezen van Spreuken 4. „Dit hoofdstuk vertelt ons waarom die wijsheid nodig is in ons leven.”

Het bestuur achter de tafel voor in de zaal luistert toe. De drie heren en twee dames zijn in officieel tenue: grijs kostuum of donkere jurk en de bestuurslinten om. Ook DC kent haar tradities.

Preses Van Dijkhuizen is het gewend om voor groepen te spreken, blijkt bij het uitspreken van zijn „rede.” Hij draagt acht punten aan waarom het zo waardevol is om lid van „een studentenvereniging” te zijn. Pas in de staart van zijn betoog wijst hij erop dat „DC” de goede plek is.

De preses neemt de eerstejaars mee naar het land van Narnia, waarover de christelijke denker C. S. Lewis schrijft in ”De kronieken van Narnia: Het betoverde land achter de kleerkast”. Van Dijkhuizen vertelt het verhaal over kinderen die door de achterwand van een kleerkast in het betoverde land Narnia komen, waar alles in harmonie lijkt, maar waar ook de heks aanwezig is. Er zal een leeuw komen die verlossing zal brengen. „Je begrijpt de analogie al: schepping, val, verlossing door Jezus Christus. Dat is wat Lewis bedoelt. Ik wil dit sprookje ook toepassen op jullie. Als je gaat studeren, stap je ook door de kleerkast in Narnia. Er gaat een wereld voor je open. Een prachtige wereld, maar ook een betoverde wereld. De studentenwereld is ook betoverd. Door satan. Het seculiere, antichristelijke of postchristelijke denken is breed verspreid. Daarom is het goed een vangnet te hebben. Dat klinkt wellicht betuttelend, maar denk niet te snel: Dat heb ik niet nodig.”

Van Dijkhuizen bestrijdt direct ook een aantal vooroordelen over DC. „Nee, we zijn geen mannenclub. Integendeel, er is een mannentekort.” Het beeld dat DC erg veel theologen in opleiding in haar gelederen heeft, ontkracht hij eveneens. „Slechts 5 procent van de leden studeert theologie. Het percentage studenten pedagogiek is vele malen hoger. Ik weet niet of dáárdoor het imago van de vereniging verbetert.” De zaal lacht hartelijk.

Dé reden om lid te worden is volgens hem dat DC een reformatorische studentenvereniging is waar geen Bijbelkritiek klinkt en niet de carrièrekansen centraal staan, maar de vraag of „iedereen een levend geloof mag hebben.”

Zijn de eerstejaars overtuigd? Paul Blok uit het Betuwse Randwijk weet het nog niet. Hij is zich „aan het oriënteren.” Twee andere studenten zien het niet zitten om lid te worden vanwege de tijd die het lidmaatschap van DC zal gaan vergen.

Johannes Schot is al lid van DC. Hij vertelt met enthousiasme over de vele leerzame bijeenkomsten. „Ik heb de kring gevolgd over de Hebreeënbrief. Dat was erg nuttig”, zegt de student van de Theologische Universiteit in Apeldoorn.

Marieke Houtekamer uit Krabbendijke is vooral te spreken „over de goede sfeer” op de vereniging. Ze is niet de enige voor wie DC-vriendschappen veel betekenen.

Lunchpakketjes worden geopend. Na de maaltijd volgt een kennismakingsspel.

Dan gaan de studenten de boot in. Roeien op de Kromme Rijn, richting Bunnik. Het prachtige landschap doet niet onder voor dat van Narnia. Stof tot nadenken.


Pieter van Dijkhuizen is zesdejaarsstudent geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Van Dijkhuizen is preses –voorzitter– van Depositum Custodi.

Sinds wanneer bestaat Depositum Custodi?

„Sinds 1986.”

Wat is het doel van DC?

„We hebben meerdere doelen. Bestudering van Gods Woord is een belangrijke. Daarnaast bezinnen we ons op christelijke thema’s. Alle lezingen zijn ingebed in een christelijk kader. Verder willen we bewapening geven tegen het antichristelijke denken. Ook het onderhouden van vriendschapsbanden is belangrijk. Daarom organiseren we ook informele activiteiten.”

Welke activiteiten organiseren jullie zoal?

„Dit jaar zijn er lezingen rond het thema ”Plaats van het gezag”. Daarnaast kennen we Institutiekringen. Daar zijn er elf of twaalf van, over het land verspreid. In die groepen wordt de ”Institutie” van Calvijn doorgenomen. Ook zijn er extra studiekringen rond thema’s als ethiek, de Hebreeënbrief, filosofie en rentmeesterschap. Elk jaar is er een symposium. En we organiseren weekenden, waarin contact en vriendschap centraal staan.”

Welke studenten zitten op deze vereniging?

„De vereniging is interkerkelijk. Ongeveer 80 procent van de leden is lid van de Gereformeerde Gemeenten of de Hersteld Hervormde Kerk. Die groepen zijn vrijwel even groot. De overige 20 procent behoort tot de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Een enkel
lid behoort tot de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in
Nederland. De leden stu-
deren in verschillende studentensteden, zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.”

Hoeveel leden telt jullie vereniging?

„DC telt circa honderd leden. Op dit moment 104, maar daar moeten de vorig jaar afgestudeerden nog van af en de nieuwe leden nog bij.”

Is er een feit te noemen uit de achterliggende tijd dat veel impact op de leden heeft gehad?

„Vorig jaar hebben wij ons lustrum gevierd. Ingrijpender is dat een van onze leden een aantal jaar geleden tijdens een weekend van DC is overleden. Dat heeft diepe indruk gemaakt. Op de site van DC staat een in memoriam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer