EDE – Op de introductiemiddag was er vooral ruimte voor vriendschap en ontmoeting, er waren een fotospel en een maaltijd. Het bezinnende deel staat in het teken van studeren in een Bijbelvreemde wereld. In Ede staan dertig jongelui aan de voet van de berg en blikken omhoog.
Woensdagavond, 24 augustus. Locatie is een zaaltje van de Johannes de Swaefschool in Ede. Het is halfacht. Voorzitter Adri geeft een psalm op, Psalm 111: „Des Heeren werken zijn zeer groot, wie ooit daarin zijn lust genoot, doorzoekt die ijv’rig en bestendig.”
In een kort openingswoord zegt de voorzitter iets over het rumoer in deze wereld, over krantenkoppen vol ellende, over de toekomst die onzeker is. „Maar God overziet onze levensweg. Hij weet wat goed voor ons is. We hopen in dit nieuwe studiejaar kracht te mogen putten uit het Woord van God.”
Bestuurslid Willeke Roeland brengt in een beeldpresentatie de vereniging dichterbij. „Waarom kiezen we voor een studentenvereniging, waarom voor Solidamentum? Omdat we behoefte hebben aan bezinning en verdieping, aan vriendschap en ontmoeting, want samen staan we sterk. Solidamentum verbindt student en fundament.”
De invulling van de avond is verder traditioneel, het beproefde kringavond-concept. Een stevige lezing van bijna drie kwartier, een pauze, bespreking in groepjes en een afsluitende evaluatie.
De lezing wordt uitgesproken door dr. Arie van Houselt, sinds 2008 universitair docent katalytische processen en materialen te Enschede. Van Houselt is studiekringmentor voor Ede/Wageningen.
Het thema voor de komende veertien avonden is ”Op bergen en in dalen”, met als basis de Bergrede uit Mattheüs 5.
Studietijd is, zegt Van Houselt, onderdeel van je levensreis. „We zijn allemaal op reis. In de vakantie zijn we op reis geweest. We hebben onze TomTom ingesteld en in blind vertrouwen op zo’n stukje techniek hebben we waarschijnlijk allemaal onze bestemming bereikt.”
De vraag is dan: Wat zegt de Bijbel over het reisdoel in ons leven? „Er zijn twee wegen, een brede weg en een smalle weg. Er zijn na dit leven ook maar twee bestemmingen, en waar de boom valt, daar zal hij wezen. Alle andere dingen die ik vanavond ga zeggen, vallen bij deze boodschap in het niet.”
Die „andere dingen” gaan over de wetenschap. „De Bijbel zegt ook iets over wetenschap. Want de vreze des Heeren is het beginsel van de wetenschap. Het is voor jullie belangrijk dat je onderkent dat wetenschap voor velen een nieuw soort religie is geworden, die vaak op gespannen voet staat met de kinderlijke vreze des Heeren.”
Wetenschap begint vaak met verwondering. Een wetenschapper neemt waar, onderzoekt, en het resultaat daarvan komt terecht in grafieken, tabellen en hele lappen tekst. „Dit zijn de feiten, de bouwstenen van de wetenschap. Maar net zo min als een hoop stenen een huis vormt, is een verzameling feiten wetenschap. Niemand kan feiten beoordelen en met elkaar in verband brengen zonder een uitgangspunt te hebben. De analyserende geest van de wetenschapper is geen onbeschreven blad papier, maar die is vol met ideeën en overtuigingen. Op grond van dezelfde feiten kan de gelovige wetenschapper tot andere gevolgtrekkingen komen dan de niet-gelovige wetenschapper. In de wetenschap openbaart zich de strijd tussen God en de satan. Wat God zegt, wordt door de satan in twijfel getrokken. Er zijn wetenschappers die zoeken naar één theorie waarmee alles verklaard kan worden, een theorie van alles. Daarmee denken zij zelfs God te kunnen verklaren. Dat bevestigt de waarheid van de zondeval, want de mens wil als God zijn.”
Van Houselt geeft nog wat adviezen over het gebruik van de reisgids, de Bijbel: „Concentreer je op de Bijbeltekst zelf, begin niet met allerlei commentaren en naslagwerken, want dan krijg je misschien antwoorden op vragen die je zelf nog helemaal niet had gesteld.”
Jantine Otten (21) is bijna klaar met de pabostudie in Gouda. Ze heeft al een baan, aan de Calvijnschool in Ederveen. „Ik wilde altijd juf worden, laat ik dus eerst maar eens een jaar gaan werken.”
Jantine wil in de pauze wel even op de lezing reageren. „De inleider mocht misschien wat sneller tot zijn doel komen, maar ik vond ’t toch wel mooi. Hij zei eigenlijk: Blijf dicht bij de bron, zoek het niet in allerlei riviertjes en stroompjes, maar zoek het bij de zee, de bron, de Bijbel.”
Aan het slot van de avond heffen ze het kringlied ”Cantus Solidamenti” aan: „Laat de oude formulieren, tot belijdenis gesteld; naast Gods Woord als gids fungeren. Tot eenieder is gemeld: Soli Deo Gloria.”
Adri Clements
Adri Clements (20), vierdejaars hbo-student bos- en natuurbeheer aan de Hogeschool Van Larenstein te Velp. Adri is voorzitter van de kring Ede/Wageningen.
Sinds wanneer bestaat de vereniging Solidamentum?
„Sinds 1992.”
Hoeveel kringen telt de vereniging, en waar bevinden zich die?
„Er zijn vijf regionale kringen, in Gouda, Ede/Wageningen, Barneveld, Rhenen en Zwolle.”
Wat is het doel van Solidamentum en hoe wordt dat in praktijk gebracht?
„Solidamentum wil een ontmoetingsplaats zijn voor studenten wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs uit de gereformeerde gezindte die op zoek zijn naar vriendschap en bezinning. Wij bezinnen ons op maatschappelijke, ethische, medische en theologische vraagstukken in het licht van de Bijbel. Kringavonden worden om de twee of drie weken gehouden. Ook zijn er studiekringen, die onderwerpen als apologetiek of het boek ”Redelijke Godsdienst” van Brakel behandelen. Daarnaast organiseert Solidamentum informele activiteiten.”
Hoeveel leden telt Solidamentum, en hoeveel nieuwe leden zijn er dit jaar?
„Solidamentum telt ongeveer 200 leden. Er behoren er bijna dertig tot de kring Ede/Wageningen. De leden van de kring Ede/Wageningen studeren in Ede, Arnhem, Velp en Wageningen. Hoeveel nieuwe leden er zijn, is op dit moment nog niet bekend.”
Is Solidamentum een kerkelijke studentenvereniging?
„Solidamentum is een studentenvereniging op reformatorische grondslag, voortgekomen uit de Kontaktvereniging van Leerkrachten en Studenten op Gereformeerde Grondslag (KLS). Inmiddels hebben we leden uit meerdere kerken, zoals de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), de Oud Gereformeerde Gemeenten en de Hersteld Hervormde Kerk. Wij richten ons niet specifiek op studenten uit een bepaald kerkverband. De grondslag is Gods Woord, verklaard en uitgewerkt in de Drie Formulieren van Enigheid.”
Is er een memorabel feit te noemen uit de achterliggende tijd, iets wat veel impact op de leden had?
„Twee jaar geleden is een van onze leden van de kring Rhenen overleden. Dat heeft veel beslag gelegd op ons allemaal. De onderlinge band werd in die tijd erg gevoeld.”