Consumentrecept
Risotto met groene groenten

In menig Hollands huis staat geregeld een maaltijd met Italiaanse wortels op tafel. Vaak is dat pasta of pizza. Een ander Italiaans gerecht, risotto, is minder ingeburgerd. Misschien omdat het niet zo bekend is? Zelfs op de menukaart van Italiaanse restaurants schittert risotto vaak door afwezigheid.

geertje@rd.nl
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Risotto wordt gemaakt met rondkorrelrijst. Dat zijn rijstsoorten die veel vocht op kunnen nemen terwijl de korrel heel blijft. Italië –met name de Povlakte– is al sinds de negentiende eeuw een belangrijke producent van rondkorrelrijst. Risotto is leuk
om te maken en heerlijk om te eten. Het is een wat traag proces, waarbij je steeds scheutjes bouillon in de pan giet en veel moet roeren. Met als resultaat een smeuïg, hartig en vullend bord risotto.

Net als pasta en pizza wordt risotto in Italië gezien als een eerste, koolhydraatrijke gang. Daarna volgt een gerecht met vis of vlees. In de doordeweekse Nederlandse interpretatie van deze gerechten maken we er vaak een hoofdgerecht van, met veel groente en eventueel vis of vlees.

In principe is risotto een eenpansgerecht. Vanwege het contrast koos ik ervoor om een flinke hoeveelheid groene groenten te roerbakken en boven op de risotto te serveren. Wie wil zou er gebakken vis bij kunnen eten: zalmfilet bijvoorbeeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recept

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer