Apple presenteert langverwachte iPhone5

Marketing-directeur Philip Schiller van Apple toont de iPhone 5. Foto EPA EPA

CUPERTINO (ANP/RTR) – Apple heeft woensdag zijn nieuwste iPhone getoond, de iPhone 5. „Het is de dunste telefoon die we ooit hebben gemaakt”, zei marketingdirecteur Philip Schiller.

De verwachtingen over de iPhone 5 waren van tevoren hooggespannen. Apple brengt traditiegetrouw elk jaar rond de zomerperiode een nieuwe versie van de iPhone naar buiten. Elke twee jaar verandert het bedrijf het design.

De nieuwe iPhone 5 heeft een achterkant van aluminium en is met zijn 112 gram 20 procent lichter dan zijn voorganger, de iPhone 4S. Zoals verwacht heeft het apparaat een groter scherm gekregen: 4 inch (10 centimeter) in plaats van 3,5 inch.

De nieuwe telefoon is geschikt voor 4G, de nieuwste technologie voor mobiele netwerken. Volgens Apple is het apparaat twee keer zo snel als zijn voorgangers en is de batterij goed voor acht uur lang internetten via 4G. Er zit ook een verbeterde camera op het apparaat.

De meegeleverde kaarten­applicatie maakt voortaan gebruik van de kaarten van TomTom, niet meer van Google. Ook de iPad van Apple maakt voortaan gebruik van de kaarten van TomTom.

Veel discussie was er vooraf al over de nieuwe aansluiting waarmee de telefoon kan worden opgeladen. De oude dockconnectie werd veel gebruikt, ook om allerlei andere apparaten op de iPhone aan te sluiten. Fabrikanten die accessoires voor de iPhone maken, zullen hun producten dus moeten aanpassen.

Apple heeft sinds de start in 2007 meer dan 200 miljoen iPhones verkocht en haalt 70 procent van zijn winst uit de verkoop van de apparaten. De beurswaarde van het bedrijf is de hoogste ter wereld.

Met de iPhone 5 maakt Apple grote kans weer marktleider op het gebied van smartphones te worden, een positie die aartsconcurrent Samsung eerder dit jaar in handen kreeg. Apple en Samsung voeren een grimmig gevecht, tot in de rechtszaal toe, over patenten voor mobiele telefoons.

Volgens analisten kan Apple in het vierde kwartaal 25 miljoen nieuwe iPhones verkopen. Over de gehele levenscyclus van twee tot drie jaar is de verkoop geschat op 250 miljoen stuks.

De nieuwe iPhone, die wordt uitgerust met het besturingssysteem iOS 6, verschijnt op 21 september in de Verenigde Staten. Precies een week later, op 28 september, is de telefoon –in zwart en in wit– beschikbaar in Nederland. Het toestel zal ongeveer evenveel kosten als de huidige iPhone 4S.

Het is de eerste keer dat Apple een nieuw product presenteert sinds het overlijden van oprichter en oud-topman Steve Jobs eind vorig jaar. Bij vorige presentaties had hij een centrale rol.