Amerikaanse UPS aast op TNT Express

Foto ANP

AMSTERDAM – TNT Express heeft vrijdag een overnamebod verworpen van de Amerikaanse branchegenoot United Parcel Service (UPS), maar de twee ondernemingen blijven wel met elkaar in gesprek, aldus TNT Express.

UPS was bereid 9 euro per aandeel neer te tellen en dat is 42 procent meer dan de slotkoers van gisteren van 6,34 euro. Het bod van UPS waardeert TNT Express op circa 4,9 miljard euro.

PostNL, dat 29,9 procent van de aandelen TNT Express bezit, wilde geen commentaar geven op het bod van UPS. Postbezorger PostNL werd in mei vorig jaar afgesplitst van het TNT-concern.

Het overnamebod kwam nadat activistische aandeelhouders TNT Express onder vuur namen omdat de onderneming niet goed genoeg zou presteren. Het bedrijf heeft te kampen met problemen in Brazilië en Azië. TNT Express maakt volgende week dinsdag de resultaten over 2011 bekend.

TNT Express is naar eigen zeggen marktleider in Europa. TNT Express is actief op het gebied van wereldwijde koeriers- en expresdiensten voor de zakelijke markt. Zo’n 75.000 medewerkers vervoeren pakketten en documenten in 200 landen. UPS is wereldwijd marktleider. Het concern telt bijna 400.000 medewerkers en is actief in 220 landen.

De vakbonden lieten in een gezamenlijke reactie weten dat ze elke potentiële eigenaar van TNT Express, dus ook UPS, zullen beoordelen aan de hand van de gevolgen van de overname voor het werk en het inkomen van de werknemers van TNT Express. FNV Bondgenoten, Abavakabo, BVPP en CNV Publieke Zaak willen het „sociale gezicht” van TNT Express behouden.

UPS is de grootste en oudste koeriersdienst van de wereld. Het bedrijf werd in 1907 opgericht in het Amerikaanse Seattle.