Aldi schrikt van ophef over ‘Joodse boycot’

Foto EPA

APELDOORN. Winkelketen Aldi Nederland heeft, nadat hierover internationaal ophef was ontstaan, zijn uitlatingen over het boycotten van producten uit Joodse nederzettingen teruggetrokken.

De ophef ontstond nadat de supermarktketen, evenals haar concurrenten Hoogvliet en Jumbo, tegenover Trouw had verklaard geen producten te verkopen die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in het betwiste gebied.

Als reden gaf een woordvoerster op dat Aldi niet wil dat zijn producten „op enigerlei wijze ter discussie komen te staan.”

In een in april verschenen rapport van hulporganisaties Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi verklaarde Aldi al bewust geen producten uit de nederzettingen te verkopen en haar leveranciers hiervan op de hoogte te hebben gesteld.

Dit standpunt zorgde maandag voor internationale commotie, nadat naast Nederlandse media ook buitenlandse nieuwssites de keuze van Aldi voor het voetlicht brachten.

In een reactie daarop verklaart Aldi onjuiste informatie te hebben verstrekt zowel tegenover Trouw als tegenover de opstellers van het rapport.

Weliswaar heeft de supermarktketen geen producten uit de nederzettingen in de schappen liggen, maar dat zou niets te maken hebben met politiek of religieus beleid.

De winkelketen zegt de aankoop van producten alleen te beoordelen „op kwaliteit, prijs en beschikbaarheid.”