Albayrak eerste vrouwelijke kandidaat leiderschap PvdA

Nebahat Albayrak. Foto ANP ANP

DEN HAAG (ANP) – PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak (43) heeft zich als eerste vrouw kandidaat gesteld voor het leiderschap van de partij. Zij heeft dat zaterdag bevestigd.

Albayrak is de vierde kandidaat om Job Cohen op te volgen als PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk gingen haar voor.

Ze wil als leider weer zorgen voor „daadkracht en binding”, zo zei ze. Ook wil ze samenwerken met de andere kandidaten die ze loofde om hun kwaliteiten. Ze noemde „de wilde frisheid” van Van Dam, „de energie en het ongeduld” van Samsom en „het intellect” van Plasterk.

Albayrak baalt dat PvdA de afgelopen anderhalf jaar er niet in is geslaagd „om de krachten te bundelen en een vuist te maken” tegen het kabinet. „Cohen was niet in staat effectief oppositie te voeren, zoals hij zelf ook zei. De fractie evenmin.” Zelf was ze naar eigen zeggen altijd loyaal aan Cohen. Maar ze heeft er alle vertrouwen in dat het onder haar leiding beter zal gaan. „Ik ben degene die het gaat doen.”

De voormalige staatssecretaris vindt dat ze bewezen heeft dat ze leiding kan geven en de ervaring heeft voor de functie. Het kabinetsbeleid leidt volgens haar alleen maar tot meer werklozen en brengt de Nederlandse economie in het slop.

Het besluit van haar kandidaatstelling had ze vrijdag al genomen. Maar die dag wilde ze er niet mee naar buiten komen wegens het slechte nieuws over prins Friso. Het voelde voor haar ook niet goed om zaterdag tegenover honderden mensen bij de PvdA-ledenraad te staan als die niet zouden weten dat ze kandidaat is. Daarom maakte ze het zaterdag voor de ledenraad bekend.


ANP Profiel: Nebahat Albayrak

NAAM: Nebahat Albayrak

GEBOREN: 10 april 1968 in Sivas, Turkije

OPLEIDING: Internationaal en Europees recht, Rijksuniversiteit Leiden

LOOPBAAN: Na haar rechtenstudie gaat Albayrak aan de slag als beleidsmedewerker bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1998 treedt ze toe tot de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 is ze als staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken en tbs-beleid. Als haar partij in 2010 de stekker uit het kabinet trekt, keert ze terug naar het parlement.

BIJZONDERHEDEN: Het ouderlijk gezin van Albayrak kwam in 1970 naar Nederland. Nog voor haar aantreden als staatssecretaris kondigde de PVV aan een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen, om haar dubbele nationaliteit. Tussen 12 april en 1 augustus vorig jaar onderbrak Albayrak haar Kamerlidmaatschap voor zwangerschapsverlof. In het voorjaar beviel zij van een dochter. Nebahats nicht Nurten kwam vorig jaar in opspraak, omdat zij zich als directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) exorbitant zou hebben verrijkt en de sfeer binnen de organisatie zou hebben verziekt.