Advies: Gilze-Rijen moet besluit koopzondag herzien

Winkeltijdenwet
Foto ANP

GILZE-RIJEN – De gemeenteraad van Gilze-Rijen heeft vrijdag het advies gekregen om het bezwaar van de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling en tien winkeliers gegrond te verklaren: het raadsbesluit dat 52 koopzondagen toestaat, zou moeten worden teruggedraaid.

De Adviescommissie Bezwaarschriften vraagt de gemeenteraad van Gilze-Rijen om het advies over te nemen. De raad wordt daarin gevraagd zich binnenkort uit te spreken over het ingediende bezwaarschrift tegen de 52 koopzondagen, waartoe de gemeente op 5 oktober vorig jaar had besloten.

De stichting en de winkeliers uit de kernen Gilze, Rijen en 
Molenschot hebben in het bezwaarschrift geëist dat de raad het besluit over de koopzondagen herroept. Eind vorig jaar draaide de gemeenteraad van Rheden op basis van het advies van de lokale bezwarencommissie een vergelijkbaar raadsbesluit terug.

De adviescommissie heeft vastgesteld dat er onvoldoende sprake is van toerisme om 52 koopzondagen te kunnen rechtvaardigen. Daardoor achtte de commissie het bezwaar gegrond.

Voorzitter Henry Konijn van de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling zegt niet anders te hebben verwacht. „De gemeente had beter kunnen weten.”

De stichting verwacht dat na de gemeenten Rheden en Gilze-Rijen ook Tilburg, Schiedam, Almere, Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom en Drimmelen zullen volgen.

Konijn: „Steeds meer gemeenten lichten de hand met de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet door zich de status ”substantieel toeristisch” toe te schrijven, terwijl daar geen steekhoudende argumenten voor worden aangedragen.”