Ademaorgel Josephkerk Haarlem feestelijk ingewijd

Het Ademaorgel in de Sint-Josephkerk in Haarlem. Foto Orgelfoto Orgelfoto
2

HAARLEM – In de Sint-Josephkerk in Haarlem is zondagavond het geheel gerestaureerde Ademaorgel feestelijk gepresenteerd en ingewijd.

Dat meldt RKnieuws.net woensdag. Pastoor H. J. Niesten wijdde met gebed, wijwater en wierook het instrument opnieuw aan de eredienst. Organiste Gemma Coebergh bespeelde vervolgens het orgel met de feestelijke Toccata van Hendrik Andriessen en met werken van De Klerk, Franck en Duruflé. De Schola Cantorum van de Sint-Josephkerk onder leiding van Dick Hogenhout bracht enkele gregoriaanse gezangen ten gehore.

Het Ademaorgel uit 1906/7, geïnspireerd op de orgels van Cavaillé-Coll, staat bekend als ”het orgel van Andriessen en De Klerk”. Beide organisten waren jarenlang organist op dit orgel en werden erdoor geïnspireerd voor hun composities.

In 1998 trad de huidige titulair-organiste, Gemma Coebergh, aan. Zij constateerde algauw dat de staat van het orgel sterk achteruitging. Toen de benodigde gelden bijeengebracht waren kon Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom in november 2009 de restauratie ter hand nemen. Adviseur was dr. Ton van Eck. Bij de restauratie zijn windladen, windvoorziening, pijpwerk en tractuur volledig gerestaureerd. Ook is de dispositie gereconstrueerd, waarbij de situatie van 1906 uitgangspunt was. Alleen de in 1947 toegevoegde Sesquialter bleef bestaan. Het instrument telt 31 stemmen.