„Aantal christenen in Israël neemt toe”

beeld ANP ANP

JERUZALEM – Het aantal christenen in Israël is de afgelopen jaren licht toegenomen en bedraagt nu ongeveer 158.000. Dat meldde het Israëlische Centrale Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Uit tellingen van de overheids­instantie blijkt dat de meeste christenen in het Joodse land, zo’n 80 procent, van Arabische komaf zijn. Van de overige 20 procent vormen emigranten uit de voormalige Sovjet-Unie de grootste groep.

Volgens de Israëlische statistische dienst kent de stad Nazareth de grootste christelijke gemeenschap in Israël. Hier wonen 22.400 christenen. Andere plaatsen met relatief veel christelijke inwoners zijn Haifa (14.400), Jeruzalem (11.700) en Shfaram (9400).

Het Israëlische CBS stelt dat christenen in Israël ten opzichte van Joden en moslims bovengemiddeld vaak het voortgezet onderwijs afronden. Het percentage ligt op 64, tegen 59 procent van de Joden en 48 procent van de moslims. Opvallend is ook dat 10,2 procent van de christelijke Arabieren een medische studie volgt, tegen 4,6 procent gemiddeld.

Hoewel het aantal christenen in Israël toeneemt, is er geen sprake van een sterke groei, aldus het Israëlische CBS. Jaarlijks groeit de groep christenen met 1,3 procent. Het aantal Joden daarentegen groeit jaarlijks met 1,8 procent. Vorig jaar lag het totaal aantal Joodse inwoners van Israël voor het eerst in de geschiedenis van het land boven de 6 miljoen. Van de 8 miljoen inwoners van het land is daarnaast 1,6 miljoen moslim, 21 procent van het totaal. Deze bevolkingsgroep groeit jaarlijks met 2,5 procent.

Van de drie groepen zijn christenen gemiddeld het oudst, aldus het CBS in Jeruzalem. Het aantal christenen dat jonger is dan 20 jaar bedraagt 30,1 procent, tegen 33,5 procent van de Joden en maar liefst 48,7 procent van de moslims.

Uit de statistieken blijkt dat christenen in Israël minder makkelijk aan werk komen dan Joden. Slechts 54 procent van de groep heeft werk, tegen bijna driekwart van de normale beroepsbevolking. Christelijke Arabieren hebben het nog moeilijker: slechts 48 procent van deze groep heeft een baan.

Dat het aantal Joden in Israël vorig jaar voor het eerst meer dan 6 miljoen bedroeg, is opmerkelijk, stelt Dina Porat, chef-historicus van het herinneringscentrum Yad Vashem. Het aantal is gelijk aan de hoeveelheid Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werd omgebracht. Heel bijzonder vindt ze die constatering overigens niet. „Wereldwijd waren er voor de Holocaust 18 miljoen Joden. Nadien waren het er iets meer dan 13 miljoen. Dat aantal is nog nauwelijks veranderd. Wel bijzonder is dat het aantal Joden in Israël nu bijna de helft is van alle Joden ter wereld.”