„1500 jaar oude Bijbel herontdekt in Turkije”

Ankara. Foto Wikimedia Wikimedia

ANKARA – Een Bijbel van mogelijk 1500 jaar oud is herontdekt in Turkije. De Bijbel was in handen van smokkelaars maar werd in 2001 onderschept door de Turkse overheid. Sindsdien was niets meer van het boek vernomen.

Na inbeslagname in het zuid-Turkse Gaziantep in 2000 lag de eeuwenoude Bijbel (foto) acht jaar lang opgeborgen in de justitiële archieven in Ankara. Daarna verhuisde het boekwerk naar het Etnografisch Museum in de Turkse hoofdstad, aldus Hurriyet Daily News donderdag.

Over de Bijbel is weinig bekend. Een wetenschappelijk onderzoek wordt opgestart. De Bijbel is geschreven in een dialect van het Aramees.

Media gissen wat in het boek staat. De Turkse krant The Star vermoedt dat het boek het evangelie van Barnabas bevat. Dat evangelie wordt door moslims beschouwd als een aanvulling op de vier evangeliën. De oudste drukken van dit evangelie stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw. De Turkse minister van Cultuur en Toerisme doet in de Daily Mail de suggestie dat het boek is verdonkeremaand door de christelijke kerk, omdat de daarin verwoordde visie op Jezus niet strookt met de leer van de kerk.

Het manuscript is erg kostbaar. Mocht de Bijbel echt 1500 jaar oud zijn, dan zal het document zo’n 17 miljoen euro waard zijn. Fotokopieën van het boek zijn tussen de 1,2 en 1,7 miljoen euro waard.

Het Vaticaan in Rome heeft inmiddels een verzoek ingediend of het de Bijbel mag inzien en bestuderen.